Usein kysyttyjä kysymyksiä

5 vinkkiä nopeustestin tekoon
Viimeeksi Päivitetty 6 kuukautta sitten

Testasitko kuituyhden nopeuden wifin kautta puhelimellasi? Älä ihmettele, jos tulokset eivät vastaa odotuksia. Netistä löytyy useita palveluita, joilla voi testata nettiyhteyden nopeuden. Vaikka verkosta tulisi giga sisään ja ulos, sinun nopeustuloksesi voi näyttää jotain muuta. Listasimme 5 vinkkiä nopeustestin tekoon, jotta saat luotettavimman tuloksen!

1. Wifillä vai kaapelilla?

Kuituyhden perustana toimii reititin. Reititin luo langattoman wifi-yhteyden kaikkiin laitteisiisi, jotka siihen yhdistät.

Wifi-yhteys ei tarjoa huippunopeutta, vaan langallinen Ethernet-yhteys peittoaa lähes poikkeuksetta wifin nopeussa. Wifi on kätevä, kun piuhat eivät rajoita laitteiden käyttöpaikkaa, mutta wifin nopeutta voivat rajoittaa monet seikat. Reititin saattaa olla sijoitettu paikkaan, jossa kiinteistön rakenteet heikentävät kuuluvuutta.

Valokuituliittymän nopeuden saat tekemällä testin suoraan reitittimestä kaapelilla ja riittävän nopealla tietokoneella. Varmista lisäksi, että kaapeli tukee riittäviä nopeuksia. Vanha verkkokaapeli voi yltää max. 100 Mbit/s nopeuteen. Intenon reitittimen mukana tuli yksi ylimääräinen kaapeli, jolla voit tehdä nopeusmittauksen.

Eli vinkki numero 1: Tee nopeustesti tietokoneella, uudella kaapelilla, suoraan reitittimestä.

2. Ketkä muut käyttävät?

Tavallisessa kodissa saattaa olla helposti kymmenkunta verkkoon kytkettyä laitetta: kaikkien perheenjäsenten älypuhelimet, muutama tabletti, läppäri, älytelevisio tai jopa älyjääkaappi.

Jokainen verkossa oleva laite vie siivun käytettävissä olevasta nettikapasiteetista. Tabletissa saattaa pyöriä YLE Areena, läppärillä tehdään töitä ja lapset katsovat älypuhelimella YouTube-videoita. Jos käynnistät nopeustestin omasta laitteestasi, reititin antaa sille oman osansa, mutta palvelee edelleen muitakin laitteita. Tällöin nopeustestin tulos on vain osa kokonaiskapasiteetista.

Jos haluat mitata tuleeko teille giga, varmista, että nettiyhteytesi palvelee vain sitä laitetta, jolla teet nopeusmittauksen. Sammuta reitittimen wifi-yhteys tilapäisesti ja kytke ainoastaan mittaava laite (esimerkiksi läppäri) kaapelilla reitittimen LAN1-3-porttiin.

Varmista samalla, että testaamiseen käytetyssä laitteessa ei ole muita ohjelmia tai välilehtiä käynnissä ja että laitteen ohjelmistot ovat ajan tasalla. Esimerkiksi vanha Javan versio selaimessa voi vääristää mittaustuloksia pahastikin.

Vinkki numero 2: Kun teet nopeusmittauksen, varmista, että vain sinun laite on netissä.

3. Ei mopolla mahdottomia

Tietotekniikan kehitys on ollut viime vuosina hurjaa. Uusimmat, ja myös kalleimmat, laitteet pääsevät nopeuksiin, joista pari vuotta sitten saatettiin vain unelmoida. Vastaavasti vanhimmat laitteet alkavat pudota uusimpien palveluiden kyydistä. Ei siis ole se ja sama millä testaat.

Esim. vanhimmat tabletit ja älypuhelimet pääsevät hädin tuskin edes 20 Mbit/s nopeuksiin, kun uudemmalla iPhonella voi hyvissä oloissa saada jopa yli 500 Mbit/s lukemia. Kun siirrytään kovempaan nopeusluokkaan, myös tietokoneen alkavat hyytyä. Useamman vuoden ikäinen perusläppäri pääsee langallisella yhteydellä ehkä n. 400 Mbit/s nopeuksiin, eli nopeimmat kuituliittymät ovat jo näitäkin nopeampia.

Myös selaimella on merkitystä mittaamisessa, kun nopeudet kasvavat.

Vinkki numero 3: Käytetyt laitteet ja selaimet vaikuttavat merkittävästi tulokseen.

4. Palomuuri pelastaa mutta voi myös hidastaa

Reitittimessäsi on useimmiten palomuuri, joka eristää kotisi sisäverkon julkisesta internetistä. Palomuuri perustilassaan päästää ulkomaailmasta läpi vain ne datapaketit, joita jokin sisäverkon laite on pyytänyt. Tarkoituksena on pitää ei-toivotut tunkeilijat poissa.

Vanhempien reitittimien palomuurien suorituskyky voi olla kuitenkin pullonkaula. Pahimmillaan palomuuri voi rajoittaa läpikulkevan liikenteen nopeutta siten, että 50 Mbit/s tai allekin voi olla jo kovan työn takana.

Helppo ratkaisu on muuttaa reitittimen asetuksia niin, että ollaankin siltaavassa tilassa, mutta tietoturvan vuoksi tätä ei suositella. Parempi vaihtoehto on hankkia tämän päivän tekniikkaa edustava reititin, jonka palomuuri selviää kunnialla nykyajan vaatimuksista. Samalla reitittimen muukin tietoturva paranee, uudet laitteet pärjäävät yleensä vanhoja paremmin uusien uhkien edessä.

Vinkki numero 4: Jos sinulla on käytössä uusi Intenon reititin, asetuksia ei tarvitse muuttaa.

5. Kenen nopeustestiä käytät?

Kannattaa käyttää Kalajoen Kuitu Oy:n nopeustestiä. Silloin testauspalvelin sijaitsee mahdollisimman lähellä sinua ja mittaat nimenomaan omaa nettiyhteyttäsi. Käyttämällä vaikka Kroatiassa sijaitsevaa nopeustestiä, saat tietoa siitä, miten hyvin runkoyhteydet Eurooppaan toimivat, mutta todennäköisesti sinua kiinnostaa enemmän oma nettiyhteytesi.

Vinkki numero 5: Tee nopeustesti osoitteessa nopeustesti.kalajoenkuitu.fi


Extravinkki!
Kun sinulle on kytketty kuitu käyttöön, asentaja on tehnyt sinulle heti nopeusmittauksen ja testannut tuleehan teille giga sisään ja ulos. Mikäli mittaus on ollut vähemmän, kuituyhtiö selvittää heti, mistä se johtuu ja korjaa asian. Lähes kaikilla asiakkailla verkko on toiminut heti oikein ja asiakkaalle tulee 1000 megan yhteys.

Hetkinen!

Odota pieni hetki... tietoa prosessoidaan!