Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten nopeus mitataan ja mikä siihen vaikuttaa?
Viimeeksi Päivitetty 4 vuotta sitten

Valokuituverkon nopeuden voi testata osoitteessa http://nopeustesti.kalajoenkuitu.fi/ käyttäen tietokonetta, jossa on 1000M verkkokortti ja liittämälle sen Cat5e tai uudemmalla kaapelilla suoraan reitittimeen sekä kytkemällä muut laitteet pois verkosta.

Valokuituliittymän nopeuden vaihtelu

Valokuituliittymän maksiminopeus on 1000/1000M, tavallinen nopeus on 900/900M ja miniminopeus on 300/300M. Nopeuden voi mitata ainoastaan osoitteessa nopeustesti.kalajoenkuitu.fi käyttämällä Cat5e tai uudempaa kaapelia Kalajoen Kuitu Oy:n toimittamaan reitittimeen Inteno dg200 sekä tietokonetta, jossa on 1000M verkkokortti. Kalajoen Kuitu Oy:n internet-yhteyden kapasiteettia voidaan kasvattaa tarvittaessa, mikäli edellä mainitut arvot eivät toteudu.

Valokuituliittymän nopeutta ei voi mitata langattomasti

Nopeusmittauksen suorittaminen wifi-yhteydellä ei kerro liittymän nopeutta, vaan käytössä olevan laitteen nopeuden sekä wifi-yhteyden kantaman. Reitittimessä on kaksi eri taajuudella toimivaa radioverkkoa (2,4 ghz ja 5 ghz). Pienempi taajuus kantaa pidemmälle ja läpäisee paremmin rakenteita, mutta kuljettaa vähemmän dataa ja on herkkä erilaisille samalla taajuudella toimiville muille laitteille ja verkoille. Isompi taajuus kuljettaa dataa jopa 1300M, mutta kantaa lyhemmälle ja läpäisee heikosti rakenteita. Tavallisesti uudet langattomat laitteet saavat kaistaa noin 500/500M +/- 300M, mikäli etäisyys reitittimeen on kohtuullinen ja välissä ei ole seiniä tai isoja huonekaluja. Vanhemmat laitteet ja suurempi etäisyys tai välissä olevat rakenteet tiputtavat nopeuden alle 52M. Kannattaa myös huomioida, että wifi-yhteys on jaettu yhteys, jolloin kaikki käyttäjät jakavat saman langattoman kaistan. Nopeaa wifi-verkkoa voi laajentaa esim. käyttämällä Inteno ex400 -extenderiä.

Huippunopeus vaatii kaapelin

Mikäli valokuituliittymän huippunopeutta haluaa käyttää useassa eri huoneessa, tulee kiinteistössä olla erillinen sisäverkko Cat5e- tai uudemmalla kaapelilla toteutettuna. Maksiminopeudeltaan 600M olevaa verkkoa voi yleensä toteuttaa myös hyödyntämällä kiinteistön sähköverkkoa ja ns. datasähkölaitteita.

Nopeuteen vaikuttaa myös muut seikat

Muita tiedonsiirtonopeuteen vaikuttavia asioita ovat käytössä olevan laitteen prosessoriteho ja muistin määrä sekä käytettävän palvelun ominaisuudet. Kalajoen Kuitu Oy ei voi vaikuttaa asiakkaan laitteista, kaapeloinneista, huonejärjestyksestä tai tämän käyttämistä kolmannen osapuolen palveluista aiheutuviin viiveisiin. Yleisesti voisi todeta, että Kalajoen valokuituverkko ja sen laitteet edustavat uusinta teknologiaa, jonka tarjoaman kapasiteetin täysi hyödyntäminen edellyttää myös asiakkaalta uusia laitteita.

Gigassa on hurjasti ylimääräistä kapasiteettia

Kaikkeen peruskäyttöön riittää yleensä noin 25M/laite, sillä liikkuu niin 4K UItra hd -kuva, kuin isommat tiedostotkin.1000M saa käytettyä ainoastaan useammalla samanaikaisella laitteella ja poikkeuksellisen isojen tiedostojen siirrolla.

Hetkinen!

Odota pieni hetki... tietoa prosessoidaan!